Tolmácskesztyű?! Igen!

  • 30.08.2015
  • Babicz Beáta

Hazánkban háromszázezerre tehető a hallássérültek és hatvanezerre a siketek száma. Életüket jelentősen megkönnyítené, és kommunikációjukat nagymértékben egyszerűsítené, ha képesek lennének a közvetlen párbeszédre.

Az MTA SZTAKI és az Euronet Zrt. kutatói által kifejlesztett tolmácskesztyű a siketek jelnyelvét alakítja át beszéddé – adta hírül a nol.hu.

A kesztyűn lévő érzékelők a kéz mozgását figyelik, amelyet egy szoftver alakít át jelnyelvvé. Az adatokat - bluetooth segítségével - átviszik a felhasználó okostelefonjára, mely a jeleket betűkre fordítja, azokat mondatokká alakítja és végül egy másik – a legújabb mobilokba már beépített – program a szöveget hangosan felolvassa a szemben álló embernek.

A Tolmácskesztyű hardver prototípusa lélegző elasztikus anyagból készült, ergonomikus tervezésének köszönhetően az elektronika és a szenzorok nem zavarják viselőjét, ezzel biztosítva a problémamentes mindennapos használatot.

A magyar találmány segítségével a beszéd- és halláskárosult emberek az általuk ismert és mindennap használt jelnyelven kommunikálhatnak embertársaikkal, akik a jelelt szöveget automatikusan felolvasva hallják. A prototípus két éves fejlesztés eredménye, amelyet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatott. 
Mátételki Péter, a projekt MTA SZTAKI-beli felelőse elmondta, hogy volt már néhány ilyen irányú próbálkozás a világban, de használható eszközt eddig sehol nem sikerült készíteni, mivel a szenzortechnika nem volt még elég fejlett, hogy megfelelő szoftvert lehessen hozzá konstruálni. Most azonban megvalósulhatott egy nagyszerű ötlet.

Az általuk létrehozott gesztusleíró nyelv szemantikája az általános emberi biomechanikus jellemzőket tartalmazza, ugyanakkor igazodik a kesztyű hardver speciális igényeihez is.

Az eszközzel a fogyatékkal élők képesek lesznek hivatalos ügyeket intézni jeltolmács vagy más, nehézkes megoldás segítsége nélkül, csakúgy, mint jól halló embertársaik. Hétköznapi szituációkban - például információ kérésekor - és olyan speciális helyzetekben is hasznos a magyar fejlesztésű kesztyű, mint amilyen egy például egy állásinterjú. Augusztus végére a fejlesztők szerint befejeződik a Tolmácskesztyű fejlesztése.

Bár a találmány eredetileg a siket emberek mindennapjait hivatott támogatni, a fejlesztés során számos más fogyatékkal élő közösség (beszédsérültek, testi fogyatékkal élők vagy stroke utáni rehabilitáción résztvevők) segítésére is alkalmas.

Forrás: HVG

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák