Újabb mérföldkő a siketség elleni harcban

  • 21.02.2016
  • Czicze Andrea

Egy vírusterápiának köszönhetően talán gyógyítható lesz a siketség egy fajtája - állítja egy svájci és amerikai orvosokból álló kutatócsoport.

A veleszületett halláskárosodás igen nagy részéréért egy DNS-hiba a felelős. Bár több génmutáció is okozhat a babáknál siketséget, egy tavaly kezdett nemzetközi kutatás a TMC1 nevű génre összpontosított elsősorban, melynek elváltozása a korai siketség csaknem 6%-ért felelős. A mutáns gén miatt a fül belsejében lévő apró szőrsejtek nem képesek a beérkezett hangot elektromos jellé alakítani és az agy számára azt továbbítani, így már kétéves kor körül teljes hallásvesztés alakul ki.

A problémára a kutatók szerint egy génmódosított vírus lehet a válasz. A teljesen siket egereken végzett kísérlet során felfedezték, hogy a befecskendezés után a vírus visszaállította a szenzoros szőrsejtek hangérzékelési képességét, illetve az agytörzs hallásért felelős részének aktivitását is, ezáltal a korábban egyáltalán nem halló egerek, ha nem is teljesen, de nagymértékben visszanyerték hallásukat.

Bár az eredmények rendkívül biztatóak, dr. Jeffrey Holt kutatóorvos egyelőre nem akar senkiben hamis reményeket ébreszteni. „Elhamarkodott lenne még azt mondani, hogy megtaláltuk a gyógymódot, de a nem túl távoli jövőben ez egy kezelési mód lehet a genetikai eredetű siketségre, így mindenképpen fontos felfedezés” – mondta tavaly júliusban. A kísérletben részt vevő svájci és amerikai kutatók prognózisa szerint az embereken végzett kezelések egy évtizeden belül elkezdődhetnek.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák