Van-e jelentősége annak, melyik fülünk a domináns?

  • 01.08.2016
  • Jáksó Nóra

Mindannyiunkra jellemző, hogy páros szerveink – kezünk, lábunk, szemünk – közül az egyik domináns. Ez alól a fülünk sem kivétel. Már gyermekkorban kialakul a dominancia, 4-6 évesen is felfedezhető, de 8-9 éves korra már egyértelművé válik, hogy a gyermek melyik oldala a domináns. Mit jelent, hogy egy szerv vagy egy testrész domináns? Azt, hogy jobban, gyorsabban, ügyesebben, hatékonyabban működik. Ha a bal agyfélteke irányít, akkor a jobb oldal, ha a jobb agyfélteke, akkor a bal oldal lesz a domináns. Egyes esetekben kialakulhat kevert vagy keresztezett dominancia is, melyet fontos még időben korrigálni.

Amit a jobb fülünkbe mondanak, arra jobban figyelünk

Egy a Science Daily szakportálon megjelent tanulmány szerint, ha jobb fülünkbe kapunk egy utasítást, akkor azt nagyobb valószínűséggel teljesítjük, mintha a balba mondanák a feladatot. Mivel a bal agyfélteke tartalmazza a beszédértés és a nyelvi megértés központjait, és az agy bal oldala a test jobb oldalát irányítja, ezért a jobb fül az, mely közvetlen kapcsolatban áll a hallásközponttal. Nem véletlen tehát, hogy amennyiben a jobb fülünk a domináns, hatékonyabban dolgozzuk fel azt, amit onnan hallunk.

A jobb fül dominanciájával gyógyítani lehet

A bal fülbe érkező hangok először a jobb agyféltekébe jutnak, majd kereszteződnek a bal agyféltekébe. Ez a folyamat csupán a másodperc törtrésze alatt zajlik le, de már ez a parányi késés is elég ahhoz, hogy beszédértéssel összefüggő zavarokat váltson ki.

Egyes szakértők szerint a bal fül dominanciája okozta késedelmes hallás többek között olyan problémákat okozhat, mint a diszlexia vagy a dadogás. Ezen a véleményen volt a híres fül-orr-gégész specialista, Dr. Alfred Tomatis. Ő úgy gondolta, hogy ha biztosítjuk, hogy a jobb fülbe több hang áramoljon, akkor át lehet „képezni” valakit arra, hogy a jobb füle legyen a domináns. Tomatis képes volt erre diszlexiával és dadogással küzdőknél, és ez rendszerint meg is oldotta a problémát.

Dr. Tomatis énekesekkel is végzett kutatásokat, és megfigyelte, hogy azok, akik a bal fülükön hallották vissza a hangjukat, azok nem énekeltek olyan tisztán, mint akik a jobb fülükön hallották ugyanezt. A hallás módosításával a hangot is meg tudta változtatni. Felfedezte, hogy a hang csak azokat a frekvenciákat tartalmazza, melyeket a fül észlel. Ezáltal korrigálni lehet a rosszul hallott frekvenciákat, melyek kijavítva már helyesen jelennek meg a hangban.

Fontos, hogy legyen egy domináns fül

Dr.Tomatis szerint, annak érdekében, hogy hallási, megértési képességeink igazán hatékonyak legyenek, elengedhetetlen, hogy legyen egy irányító, vezető fülünk, és az esetek többségében erre a szerepre a jobb fül a legalkalmasabb. Mindez persze nem csökkenti a bal fül értékét. A két fül egymást kiegészíti, csakúgy, mint a bal és a jobb agyfélteke, mely lehetővé teszi, hogy a beszédet és a nyelvet kreatívan használjuk. A doktor az olvasást sem tartotta pusztán vizuális folyamatnak, mivel úgy gondolta, hogy a hangokat feldolgozó képességünk azt is befolyásolja, hogyan tudjuk leírni a hangokat, azaz a betűket.

A siker záloga?

A hallás alapvető eleme a nyelv- és beszédfejlődésnek, a nyelvhasználatnak és saját beszédünk irányításának. Hallási képességünk minősége nagyban meghatározza, mennyire tudunk sikeresen és élvezettel kommunikálni másokkal.

Ezért használják gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt Dr. Tomatis módszerét, többek között a diszlexia, diszgráfia, beszédfejlődési és beszédértési zavarok, logopédiai problémák, viselkedészavarok, tanulási gondok orvoslására, zenei fejlesztésre, valamint bizonyos betegségek kezelésére.

Az elismert szakértőnek olyan hírességek is igénybe vették a segítségét, mint Gérard Depardieu, Romy Schneider, Maria Callas és Sting.

Szeretnéd megtudni, melyik agyféltekéd a domináns? Ezzel az angol nyelvű teszttel fél perc alatt kiderítheted!

http://braintest.sommer-sommer.com/en/

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák