Használható a fülhallgató hallásvédelemre?

  • 29.07.2019
  • Jáksó Nóra

Milyen praktikus lenne, ha a fülhallgató egyszerre nyújtaná a zenei élményt, és még a hallást is megvédené a zajoktól! De vajon betölti a hallásvédő funkciót?

Sajnos a válasz: nem. És hogy miért nem alkalmas?

  • Nem hallásvédelemre lett kifejlesztve, ezért természetesen nem rendelkezik hallásvédelmi szabvány szerinti minősítéssel sem (SNR érték). Zajcsillapító mértéke teljesen ismeretlen, így aligha lehet használni zajos munkakörülmények között, ahol nagyon fontos a profi hallásvédelem.
  • Önmagában a zene hangereje is lehet halláskárosító hatású, különösen, ha a külső zaj elfedésére használjuk. Hiszen ilyenkor még feljebb kell tekerni a hangerőt. A zaj a forrásától függetlenül ártalmas a hallásra, nem számít, hogy az egy munkahelyi gép hangja vagy a kedvenc dalunk.
  • A fülhallgató fontos hangokat is kizárhat a hallásból. A zene felhangosítása nem csak önmagában kockázatos, hanem azért is, mert elfedhet fontos figyelmeztető jelzéseket: a riasztó hangját vagy más vészjelzéseket. Egy professzionális hallásvédő füldugó – mint amilyen az Alpine Worksafe füldugó – csupán a káros zajszintet csökkenti, ám viselésekor a beszéd, illetve a riasztó hangja továbbra is hallható marad.

Ha mégis kombinálni szeretnénk a hallásvédelmet a zenei élménnyel, azt is megtehetjük. Ma már léteznek – igaz, elég borsos áron – olyan hallásvédő fültokok, melyeknél beépített rádió vagy bluetooth biztosítja a szórakozást a biztonságos hangerő betartása mellett.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák