Hogyan vigyázz a hallásodra a hidegben?

  • 01.02.2020
  • Jáksó Nóra

A fülünket is kihívások elé állítja az őszi és téli időszak. Hogyan óvjuk a fülünket és a hallásunkat a hideg évszakokban?

A fülünket semmi sem védi a hidegtől

A fület nem védi zsírréteg, ezért azon testrészeink közé tartozik, melyek elsőként hűlnek le a hidegben. Ezért érdemes sapkával vagy fülmuffal védeni a hűvös, szeles, nyirkos időben. Különösen, ha hajlamosak vagyunk a fülgyulladásra, vagy fülcsengéstől szenvedünk.

A szezonális allergia érintheti a fülünket is

Az allergiás rhinitis, azaz orrnyálkahártya gyulladás, nem csak a nyári időszakban jelent problémát, a hideg évszakokban is lecsaphat ránk. Sajnos, gyakran fülgyulladáshoz vezet, és többféle panaszt eredményezhet: átmeneti halláscsökkenést, bedugulásérzést, fülzsír felhalmozódást, fülviszketést, fülfájást, fülcsengést, szédülést. Ilyen tünetekkel mindenképpen forduljunk orvoshoz.

A fülzsírdugó fájdalmat és fülcsengést is okozhat

A fülben felhalmozódott fülviasz különösen gyakori probléma ősszel és télen, aminek egyik lehetséges oka, hogy a hideg, nyirkos időben a zsír könnyebben halmozódik fel a hallójáratban, ami mellesleg egyfajta védő mechanizmus a fül részéről. Ám a fülzsírdugó halláscsökkenést, fülfájdalmat, fülcsengést és gyulladást is okozhat. Ezért tartsuk a fület melegen, előzzük meg a fülzsír felhalmozódását, ha pedig már kialakult, forduljunk szakemberhez, hogy szakszerűen távolítsa el.

Hallókészülékünket óvjuk a hidegtől és a nedvességtől

Fokozottan ügyeljünk a hallásunkra akkor is, ha hallókészüléket viselünk. A hideg hónapokban a legjobb megoldást a vízálló, illetve időjárásálló hallókészülékek jelentik. De ha nem ilyen a készülékünk, akkor is megóvhatjuk sapkával vagy fülmuffal.

Forrás: signia-hearing.com

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák