Honnantól számít túl hangosnak a zaj?

  • 18.05.2015
  • Trestyén Zsófia

Zaj okozta halláskárosodás akkor jelentkezik, amikor a belső fülben található apró érzékelő szőrsejtek sérülnek a túl hangos és túl sokáig tartó zajoktól. De milyen hangos a túl hangos, és mennyi idő a túl hosszú? Ez a két összetevő ráadásul össze is adódik: minél hangosabb a zaj, annál rövidebb idő elegendő a halláskárosodáshoz. Olvasson tovább, hogy többet tudjon meg erről a jelenségről.

Hogyan mérik a zajt?

A hangmérés alapegysége a decibel. A nulla decibel a legkisebb egység, ami szinte a teljes csendet jelenti és a leggyengébb hangot, amit a fülünkkel képesek vagyunk érzékelni. Összehasonlításképpen egy suttogás 30 decibel, egy normális beszélgetés pedig 60. A 10-es növekedés azt jelenti, hogy a hang 10-szer erősebb. Füleinek számára ez kétszer olyan hangosnak hallatszik. Egy mentőautó szirénája 120 decibel mintegy 1 trilliószor erősebb, mint a leggyengébb hang, amit a fülünkkel képesek vagyunk hallani. A 120 decibelt elérő hangok közvetlen közelről fájdalmasak fülünk számára.

A tudósok úgy vélik, hogy attól függően, hogy milyen típusú hangról van szó, a zaj puszta ereje és a magas decibel rezgések is képesek halláskárosodást okozni. A legújabb vizsgálatok szintén azt mutatják, hogy a káros hangok decibeljei negatív elváltozást okozhatnak a fül szőrsejtjeiben. Ezek a romboló molekulák fontos szerepet játszanak a halláskárosodás kialakulásában azoknál a gyermekeknél és felnőtteknél, akik túl sokáig hallgatnak túl hangos zajt.

Hogyan növeli az idő hosszúsága a halláskárosodás kockázatát?

A zaj okozta halláskárosodásnál figyelembe kell venni azt is, hogy mennyi ideig van kitéve az adott decibel szintnek a fül. A hangtól való távolság is számít. A hang egyre hangosabb, ahogy egyre közelebb kerülünk a forrásához és lágyabb, ahogy távolodunk tőle. Minél messzebb kerülünk a zaj forrásától, annál inkább csökkenthetjük a halláskárosodás kockázatát. Ezen kívül viszont a zaj hatása összeadódik egy életen át. Ha életünk során folyamatosan hangos hangoknak vagyunk kitéve, akkor az fokozza a kockázatot a maradandó halláskárosodásra, ahogy öregszünk.

A zaj okozta halláskárosodást befolyásoló tényezők közé sorolhatjuk még az örökölt hajlandóságot is. Vannak, akiknél nagyobb ez a kockázat, míg másokat nem veszélyeztet ez a betegség.

A kutatók, akik a munkahelyi halláskárosodást tanulmányozzák, arra jöttek rá, hogy az a személy, aki állandó 85 decibeles vagy annál nagyobb zajszintnek van kitéve, annál fennáll a hallásvesztés lehetősége. Emiatt ezek a munkavállalók kötelesek valamilyen hallásvédő eszközt viselni, mint például füldugót vagy fülvédőt, munkavégzés közben. Sok eszköz, amit a mai gyerekek használnak jóval magasabb zajszinttel működik, mint 85 decibel. Például, egy MP3-lejátszó a maximális szinten nagyjából 105 decibelen szól. A tudósok azt javasolják, hogy legfeljebb 15 percig tegyük ki fülünket 100 decibelt meghaladó veszélynek. Aki rendszeresen, több mint egy percig hallgat 110 decibelt, annál fennáll a maradandó hallásvesztés kockázata.

Hogyan csökkenthetjük a zaj okozta halláskárosodás lehetőségét?

Fülünk figyelmeztet, ha veszélyben érzi magát. A zaj túl hangos, mikor:

  • Meg kell emelni a hangját ahhoz, hogy meg tudja értetni magát valakivel, aki a közelében áll.
  • A zajtól fáj a füle.
  • A fülében ideiglenesen zümmögő vagy csengő hang jelentkezik.
  • Nem hall valamit, amit normális körülmények között igen, csak akkor, ha megszűnik a zaj.

Milyen óvintézkedéseket tehet a halláskárosodás megelőzése érdekében:

  • Szűntesse meg a zajt!
  • Kerülje a zajt, hagyja el a zaj forrásának helyét!
  • Blokkolja a zajt, használjon füldugót vagy fülvédőt!

Forrás: Noisy Planet

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák