Óvatosan a szellőztetéssel, huzatot kaphat a füle!

  • 01.08.2016
  • Trestyén Zsófia

A forró nyári napokon hajlamosak vagyunk teljesen letekert ablakkal autókázni. Ez a szokásunk viszont veszélyt jelenthet fülünkre.

Kétféle ember létezik: az egyik, aki nyáron nem tudna létezni légkondicionáló nélkül, a másik pedig, aki ördögtől való találmánynak tartja ezt az eszközt. Ami közös bennük, hogy mindkét típus veszélynek teheti ki füle egészségét. Az első, a túlzott klímahasználattal, a második pedig a légkondi mellőzését kiküszöbölendő ablakos szellőztetéssel.

A megoldást mindegyik esetben a mértékletesség jelentheti. Fokozottan használjuk a légkondicionálót, ne állítsuk nagyon alacsony hőmérsékletre, de figyeljünk berendezés tisztítására is, mert ha nincs rendszeresen karbantartva, azzal nem csupán fülünk egészségét veszélyeztetjük!

Az ablakok letekerésével való szellőztetés csak bizonyos sebességig megoldható, 90 km/h tempó felett nem javasolt ez a módszer. Amennyiben ennél lassabban közlekedünk autóval, akkor is figyeljünk arra, hogy mekkora a huzat a gépjárműben. Vannak olyanok is, akik füle különösen érzékeny a huzatra, erre mindenképpen ügyeljünk!

Ha nem sikerült elővigyázatosnak lenni, s megtörtént a baj, akkor feltétlenül szakemberhez kell fordulni, még véletlenül se vessük be a nagyanyáinktól hallott házi praktikákat, mert ezekkel többet árthatunk, mint használunk!

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák