Jelelő babák

  • 28.11.2016
  • Czicze Andrea

Gondolkozott már el azon, hogy 9 hónapos babájával akár jelbeszéd útján is kommunikáljon? Ha még nem, akkor itt az ideje, hisz egyre több babajelbeszéddel foglalkozó szakember állítja, hogy azok a gyerekek, amelyek megtanulnak kezeikkel is kommunikálni, jóval nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak, sőt idővel sokkal szorosabb kötelék alakul ki a köztük és szüleik között is.

Az, hogy a babák tudnak kezeikkel jelezni, nem újdonság. Igen hamar megtanulnak például integetni, örömükben tapsolni, vagy rámutatni valamire, amit szeretnének, esetleg érdekesnek találnak. Sokan azt hiszik, hogy néhány hónapos korban ez a maximum, amit ki tudnak kezeikkel fejezni, azonban a babák sokkal okosabbak, mint gondolnánk!

A babajelbeszéd oktatásának első fontosabb mérföldkövét dr. Joseph Garcia oktatási és gyermekfejlődési szakember tette le, aki a ’70-es évek végén figyelt fel arra, hogy a siket szülők halló gyermekei hamarabb kezdenek el kommunikálni a jelnyelv segítségével, mint ahogy a többi halló gyermek elkezd beszélni. Megfigyelései után komoly kutatómunkába fogott, melynek részeként halló szülők gyerekeinél próbálta a jelbeszédet alkalmazni (úgy, hogy a kimondott szavakhoz jeleket is társított), eredményei pedig hamar nagy szenzációt keltettek. Kutatása egyik legnagyobb pozitívuma az volt, hogy a jelnyelvet használó szülők és gyerekek közt már egészen kis korban sokkal interaktívabb kapcsolat jött létre, arról nem is beszélve, hogy a jelbeszéd használata megkönnyítette a szülők számára a nagyon pici gyermekeikkel való kommunikációt, hisz kisbabáik már jóval az első szavai kimondása előtt képesek voltak gondolataikat és vágyaikat kifejezni.

Persze aki úgy dönt, hogy kipróbálja Garcia módszerét, számítson rá, hogy gyermeke nem fog rögtön visszajelelni, rengeteg gyakorlás és türelem kell hozzá, de előbb vagy utóbb meg fognak mozdulni azok a kis kezek. Sok, a jelelést mondhatni felesleges időtöltésnek tartó szülő azt mondja, hogy aki ismeri a gyerekét, az ki tudja találni, hogy mikor, mire gondol. Ezt a babajelbeszéddel foglalkozó oktatók sem vitatják, ám szerintük mégis érdemes – akár amolyan játékként is – belevágni, mert a módszernek csak jótékony hatásai vannak a gyerekek fejlődésére. Mind Garcia, mind az azóta a témával szintén foglalkozó gyermekpszichológusok állítják, hogy a jelbeszéddel kommunikáló gyerekek sokkal nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak, mint nem jelelő társaik, hisz például azt, hogy fáj a hasuk, vagy sehol nem látják kedvenc mackójukat, nem sírás vagy percekig tartó hiszti, hanem egy kézjellel tudatják szüleikkel. A módszerrel kapcsolatban többen aggódnak amiatt is, hogy a babákkal való jelelés miatt azok később fognak elkezdeni beszélni, ám ennek pont az ellenkezője az igaz: megfigyelték, hogy a csecsemőkori jelelés és a szüleikkel folytatott korábbi sikeres „kezes” párbeszédek magabiztosabbakká és bátrabbakká tette őket az első szavak és mondatok kimondásakor is.

A módszert már közel 30 éve alkalmazzák Amerikában, de az elmúlt 10-15 évben Európát is meghódította. Hazánkban is egyre növekszik lelkes híveinek tábora, olyannyira, hogy a témára nyitott, kisgyermekes szülők már több, babajelbeszédet oktató szakember és klub közül is válogathatnak szerte az országban, míg az időhiánnyal küzdőknek néhány, könyvesboltokban is kapható, magyar nyelvű kiadvány segíthet a módszer otthoni megismerésében és elsajátításában.

Forrás: www.babakezek.hu

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák