A zene okozta halláscsökkenés

  • 08.09.2014
  • Varga Zsófia

Mit értünk zene okozta halláskárosodás (Music Induced Hearing Loss, MIHL) alatt? A zene okozta halláscsökkenés olyan rendellenesség, mely akkor következik be, ha túl hangos zenének vagyunk kitéve huzamosabb ideig. Minden korosztályt, nemet és embercsoportot érint a zene okozta halláscsökkenés problémája. A túl sok zajexpozíció, melyet a hangos zene okoz, hatással van az auditív rendszerre, így könnyen kárt tehet benne.

Először a rádióból, tévéből vagy máshonnan érkező jel belép a hallójáratba, ott megrezegteti az elasztikus membránszerű dobhártyát, mely a középfülbe továbbítja a hangot. A folyadékkal teli csigában található szőrsejtek dolgozzák fel az információt, majd továbbítják az agy hallóközpontjába.

A zene okozta halláskárosodás esetében a hangok nagy mértékben stimulálják a hallószerveket a hangátvitel során. Emiatt a szőrsejtek túl sok reaktív oxigén gyököt hoznak létre, óhatatlanul megölik az oxidatív sejteket és megteremtik a halláscsökkenést.

Összefoglalva, a zene okozta halláscsökkenés stimulálja a szőrsejteket a hallás központi részén. A szőrsejtek teljes szerkezetének épnek kell maradnia a tökéletes hallás érdekében, ezért mindenfajta károsodás hallásvesztéshez vezethet. Súlyos szerkezeti károk keletkezhetnek, melyek hajlamosak torzítani a hangokat és a zenét, ez az egyik fő jellemzője a zene okozta halláskárosodásnak.

Melyek a leggyakoribb okai?

Első számú kiváltó oka a túl hangosan és sokáig hallgatott zene. A hangok 85-90dB hangerősségtől okozhatnak halláscsökkenést. A 90-100dB-nek való, hosszabb ideig tartó kitettség halláskárosodást eredményez, de ugyanígy veszélyt jelentenek a rövid expozíciós idejű, magas decibel értékű hangok.

Ha a hangok 100dB és 130dB között mozognak, könnyen előfordulhat, hogy elveszítjük hallásunkat. Amennyiben az egyszeri expozíció szintje meghaladja a 140dB-t, szintén károsodás történhet. Általánosságban azonban elmondható, hogy a fülek többnyire képesek kezelni a körülbelül 120dB-es erősségű, rövid ideig tartó zenét, a hosszútávú expozíció sokkal veszélyesebb. Hosszabb vagy rendszeres kitettségnél már kicsivel több, mint 80dB is maradandó károkat idézhet elő.

Milyen károkat okozhat?

A hangos zene okozta halláskárosodásnál bizonyos küszöbértékeket nem vagyunk képesek hallani. Komolyabb sérülés esetében képtelenek vagyunk megérteni a beszédet, illetve a zene összességét nehezen tudja a hallásunk feldolgozni. Általában a tünetek alapján könnyen megállapítható és diagnosztizálható a probléma egy standard hallásvizsgálattal.

Olyan embereknek, akik már voltak kitéve hangos zenének, ismerős lehet az ún. tinnitus, vagyis a fülzúgás jelensége. A gyakori tünetek közé tartoznak a sziszegő, csengő hangok és zúgás a fülben, melyek nem külső forrásból érkeznek, hanem a fülben keletkeznek. Ez általában átmeneti, viszont nagyon kellemetlen, bosszantó és túl sokáig tarthat. Néha a hangok öt percnél is tovább tarthatnak, ekkor tartós spontán fülzúgásról beszélhetünk. Ennek oka egyelőre ismeretlen, bár egyértelmű, hogy az emberek öregedéséhez is köze van, meg persze a hangos zene is közrejátszik a hallássérülés kialakulásának valószínűségében.

Véglegesek a károk?

A hallással kapcsolatos problémák, melyek a középső vagy külső fülben alakulnak ki, általában nem állandóak, illetve kezelhetőek orvosi ellátás segítségével. Sajnos azonban olyan esetekben, amikor a probléma a belső fülből vagy a hallóidegből ered, a hallásvesztés állandó. Amennyiben nem érthető a zene vagy a beszéd, a tünetek általában tartósak. A súlyos halláscsökkenés és a fülzúgás általában csak egy figyelmeztető jel számunkra, rendszerint átmenetiek, idővel elmúlnak.

Mit tehetünk, hogy csökkentsük a kockázatot?

A zene okozta halláskárosodás nagyon könnyen megakadályozható olyan termékek használatával, melyek védik a füleket. A füldugók és a fültokok a legnépszerűbb lehetőségek, könnyen elérhetőek a világ bármely táján. Nagyjából 5-10dB védelmet biztosítanak a viselőnek, de a minőségibb darabok akár 20-30dB-t is képesek kiszűrni. A hallásvédelmi felszerelések csekély népszerűségének oka, hogy az emberek kellemetlenül, zavartan érzik magukat használatukkor. Szerencsére találunk a piacon kényelmes és látványra is elfogadható darabok. Sokan úgy gondolják, hogy a hangvédelem sokat elvesz a zene minőségéből, azonban mivel egyre több termék jelenik meg, melyek elérhetők a fogyasztók számára, ez a hiedelem is szerteoszlatható, mivel speciális füldugók sora áll rendelkezésünkre.

Fontos, hogy megtanuljuk, mi az a szint, mely még biztonságos, de egyben élvezhető is a zene. A legtöbb zenész veszélyesen magas decibeleknek van kitéve napi rendszerességgel. Bár arra nincs bizonyíték, hogy a zene feltétlenül halláskárosodást okoz, de a fül biztonságának megőrzése érdekében érdemes odafigyelni. A zene ilyen hatásával foglalkozó tanulmányok viszonylag ritkának mondhatóak, így nehéz következtetéseket levonni, hogy mi is az, amely igazán veszélyt jelent, illetve mi a veszélyesebb. Függetlenül attól, hogy zene okozta halláskárosodásról van-e szó, egyértelműen védeni kell a hallásunkat. A munkahelyi és ipari zajterhelés komoly dokumentációval rendelkezik, részben összekapcsolható vele a zene ilyenfajta vizsgálata, mivel számos párhuzamot találunk.

Forrás: Health Bridges

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák