Hogyan segítsünk a szilveszteri zajoktól rettegő kedvenceinknek?

  • 14.12.2018
  • Jáksó Nóra

Ami nekünk ünnep, az kedvenceink számára igazi rémálom lehet. Minden állat megretten az erős, különös vagy hirtelen bekövetkező zajoktól, ez része a túlélési ösztönüknek. Ám a gazdiknak a feladata és felelőssége, hogy kutyájukat, cicájukat megvédjék a szilveszteri, erős hang- és fényhatásokkal járó tűzijátékok esetleges következményeitől. Még az emberek sem egyöntetűen rajonganak a tűzijátékokért, de míg egyesek számára csak bosszúságot jelent a durrogtatás, az állatoknak akár a végzetét is okozhatja.

Rettegő kutyák

A kutyák többféleképpen reagálnak a félelmetes zajokra. Némelyeknek megfeszülnek az izmai, és szinte ledermednek, mások egyfolytában mozognak, képtelenek megállni és megnyugodni. Egyes kutyák a gazdájukhoz fordulnak védelemért, és szorosan hozzábújnak, mások inkább egy sötét sarokban keresnek menedéket, vagy éppen kedvenc kiságyukba fészkelik magukat. A legrosszabb esetben olyan súlyos pánikroham lehet a kutyán úrrá, mely fokozott reakciókat válthat ki belőle, például menekülést, az ajtó őrült kaparását, a kerítésen vagy akár az ablakon át történő kiugrást.

Szorongó cicák

A cicáknál a zajtól való félelem az egyik leggyakoribb fóbia. A tünetek az enyhébb remegéstől és elrejtőzéstől egészen a súlyosabb, pánikszerűen menekülő magatartásig terjednek. Rettegő cicánkat ne kínáljuk jutalomfalattal, gondolva, hátha attól megnyugszik, ugyanis ezt úgy értelmezheti, mintha a viselkedését díjaznánk, és bátorítanánk a magatartását. A nyugalmát kell elősegíteni, nem pedig ösztönözni és erősíteni a félelmi reakcióját. Van, aki azt hiszi, ilyenkor jobb bezárni egy ketrecbe kis kedvencét, ám ettől csak még inkább pánikba eshet egy cica, és nem csak a gazdinak, hanem önmagának is sérülést okozhat, ahogyan a ketrecből próbál szabadulni.

Ha egy állatot kölyökként, 3-4 hónapos koráig sokféle, emberi környezetből származó inger ért, kisebb valószínűséggel alakulnak ki extrém félelmei felnőtt korában. De idősebb korban is jelentkezhet a zajfóbia, egy-egy váratlan, sokkoló esemény kapcsán. Érdemes tudni, hogy a beteg, fájdalmat érző állatok is fokozottan megijedhetnek, ami akár egy rejtett egészségi problémára is felhívhatja a gazdi figyelmét. Az állatorvos – ha egyszerűen a zaj okozza a fóbiát, és semmilyen betegség nem áll a háttérben – nyugtató hatású gyógyszert ajánlhat. Ezeket sokszor a félelmet kiváltó esemény előtt napokkal vagy akár hetekkel korábban el kell kezdeni adagolni, hogy a megfelelő hatást elérjük.

Mit tehet a gazdi?

  • Biztosítani kell a nyugodt, védett környezetet. Még az extrém félelmet nem mutató állatot se engedjük ki Szilveszterkor a kertbe, ne ilyenkor vigyük a kutyát sétálni, mert a pórázt is kiránthatja a kezünkből, és elszaladhat. Amennyire csak lehet, zárjuk ki az otthonunkból a zajt, és a zavaró fényeket, ha kedvencünk azoktól is retteg. A legnagyobb nyugalmat az otthon biztonsága nyújthatja számára.
  • Ha kedvencünk attól nyugszik meg, hogy az ölünkbe ül, hozzánk bújik, engedjük, hogy mellettünk legyen, mert ha megtagadjuk tőle a társaságunkat, zavartan fogja érezni magát, és még jobban fog rettegni. Soha ne büntessünk egy állatot azért, mert ijedt, ez csak fokozná a félelmét.
  • Lehetőleg ne hagyjuk magára. Ha el is kell mennünk otthonról, csak rövid időre tegyük ezt, vagy kérjünk meg valakit, hogy vigyázzon rá.
  • A mikrochip vagy a bilétás nyakörv szerencsés esetben segíthet hazajutni egy elszökött kedvencnek, de jobb, megelőzni a bajt, és inkább bezárni őt, mert sem a chip, sem a biléta nem fogja megvédeni egy végzetes gázolástól például.

Míg a gazdi az év utolsó napján ünnepel, gondoskodjon arról, hogy kedvence a tűzijátékozás idejét otthona zárt biztonságában vészelhesse át.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák