Milyen fájdalmakat enyhíthetünk zenehallgatással?

  • 29.05.2016
  • Jáksó Nóra

A zenehallgatás mind az akut, mind a krónikus fájdalmakat enyhítheti. Ezt több tanulmányban is kimutatták. A zene által kiváltott fájdalomcsillapítás hátterében valószínűleg azok a hatások állnak, melyeket a zene „ébreszt fel”: a kellemes érzések, az öröm, felidézett emlékek okozta érzelmek, az ellazulás és a figyelem elterelődése a fájdalomról. Utóbbi egyébként egy régóta ismert fájdalomenyhítő mechanizmus. A fájdalomérzet egy összetett jelenség, melyet érzelmi állapotunk is befolyásol. Tudományos tény, hogy a zene nagyon intenzíven képes érzelmeket kiváltani, melyek enyhíthetik a fizikai kínokat. A zene sokat segíthet abban, hogy jobban elviseljük a fájdalmat, és bátrabban nézzünk szembe vele.

De a zene nem csupán érzelmi síkon nyújt támogatást, hatására ugyanis a szervezetben dopamin szabadul fel, melyről ismert, hogy szintén szerepet játszik a fájdalomcsillapításban.

Milyen zenék hatásosak?

Különösen az általunk kedvelt, pihentető, ellazulást segítő daloktól várhatunk enyhülést, de a természet hangjai, és akár ismeretlen dallamok is hasznosak lehetnek. Egy amerikai kórházban, ahol kipróbálták a zeneterápiát – gitárral, hárfával, szaxofonnal, és zongorával - a zenét hallgató betegek sokkal elégedettebbek voltak a fájdalom elleni kezeléssel, és száz százalékuk azt állította, hogy ha ismét kórházba kerülnének, akkor is zenét szeretnének hallgatni a fájdalomcsillapítás kiegészítőjeként.

A zene fájdalomcsillapító hatását betegeknél célzottan is vizsgálták.

Fibromyalga okozta fájdalmak ellen

A fibromyalgia egy krónikus, ismeretlen eredetű betegség, mely folyamatosan fennálló izomfájdalommal, izomgyengeséggel, izommerevséggel, és a test számos pontján jelentkező fájdalommal jár. Szervi megbetegedés nem áll a hátterében. Az életminőséget jelentősen rontják súlyos tünetei: reggeli ízületi merevség, gyakori fejfájás, lábgörcs, zsibbadás, fáradtság, csökkent teljesítőképesség, memória- és koncentrációs zavarok, mozgásszervi zavarok, szédülés, sűrű vizelési inger. A betegek úgy érzik, a fájdalom sosem múlik el, s ez kétségbeeséshez, szorongáshoz és depresszióhoz vezethet. A betegség kezelésében alapvetően fontos a fájdalom enyhítése. Az egyénenként eltérő fájdalomküszöb befolyásolja a gyógyszerigényt, ám ezeknek a szereknek komoly mellékhatásaik lehetnek. Egy 2014-es tanulmányban a zene csökkentette a fibromyalgia okozta fájdalmat, sőt a mozgási képességet is javította. A hatást legjobban a résztvevők által önállóan kiválasztott kellemes, ellazító zene tudta kiváltani. Az ismerős, kedvenc dallamok segítségével a fájdalom jóval tovább volt tolerálható, mint a kutatók által választott ismeretlen zenével.

Műtét előtt, közben és után

Megfigyelték, hogy azok a betegek, akik műtéti beavatkozás után zenét hallgattak, kisebb fájdalomról számoltak be, sőt, kevesebb fájdalomcsillapító gyógyszerre volt szükségük. Bár egyes orvosok szerint a hatás túl kicsi ahhoz, hogy érdemben csökkentse a gyógyszerek mennyiségét, más szakértők úgy vélik, hogy ha csak minimális enyhülés is elérhető a zene segítségével, érdemes terápiás célokra felhasználni, hiszen a zenehallgatás egy mellékhatások nélküli, egyszerű és gyors kezelési lehetőséget jelent. Pusztán a figyelemelterelés, az ellazulás és a szorongás csökkentése is sokat segít a betegeknek. A legfrissebb kutatások szerint azonban zenét hallgatni nem csupán műtétet követően hasznos. A zene ugyanis műtét előtt, közben és után is képes enyhíteni a fájdalmat, a szorongást, és a fájdalomcsillapító gyógyszerek mennyiségét. A műtétekkel kapcsolatos vizsgálatok esetében is megerősítést nyert, kismértékben ugyan, hogy a saját magunk által választott zene sokkal hatásosabb.

Oszteoartritisz enyhítésére

Az oszteoartritisz olyan fájdalmas ízületi betegség, mely a csontvégeket borító porcok kopásával jár. Egy 2004-es amerikai kutatásban megállapították, hogy napi 20 perc zenehallgatás enyhíti a krónikus oszteoartritiszben szenvedő idős emberek fájdalmát. Egy másik tanulmány napi egyórás zenehallgatás esetén mutatta ki, hogy a fájdalom szintje akár ötödével is csökkent, de enyhült a depresszió és a tehetetlenség érzése is. Érdekesség, hogy egy 76 éves, oszteoartritiszben szenvedő amerikai hölgynek azután csökkentek a fájdalmai, és nem mellékesen a vérnyomása is, hogy vallásos dalokat énekelt. Ez az eset azt jelezheti, hogy nem csak a zenehallgatás segíthet, hanem az is, ha dalra fakadunk.

A kellemes, nyugtató zene nem csupán a fájdalomenyhítő hormonok termelődését fokozza, hanem csökkenti a vérnyomást, a szívritmust, lassítja a légzést, és az oxigénfelhasználást is. A kutatók komolyan foglalkoznak a zene hatásaival. Szeretnék, ha maximálisan ki lehetne használni a zenében rejlő terápiás lehetőségeket, és alkalmazni a fájdalomcsillapítás kiegészítő kezeléseként, hogy ezáltal csökkenteni lehessen a mellékhatásokat okozó fájdalomcsillapító gyógyszerek mennyiségét.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák