Használható-e terápiás jelleggel az autisták esetében a fültok?

  • 12.03.2017
  • Trestyén Zsófia

A füldugó.hu csapata decemberben öt darab fültokot ajándékozott a Mit tehetnék Érted? Autista Otthon Alapítványnak, hogy terápiás jelleggel alkalmazzák azokat.

Ki is az a Mit tehetnék Érted? Autista Otthon Alapítvány? Civil szerveződés útján jött létre, érintett szülőkből, szakemberekből és magánszemélyekből.

Az alapítvány munkatársainak legfőbb célja, hogy az autizmussal élő emberek életminőségének javítani tudjanak, egyebek között lakóotthont működtetnek nekik. A lakók 21 és 50 év közötti felnőttek, és jelenleg egy hölgy van köztük. Az alapítvány dolgozói igyekeznek abban segíteni, hogy be tudjanak illeszkedni a társadalomba, valamint a fogyatékosságot szélesebb körben megismertetni és elfogadtatni.

Decemberben a füldugó.hu csapata úgy döntött, hogy támogatja az alapítványt öt darab fültokkal. Az ajándékozott Alpine Muffy fültokok kiváló minőségű anyagból készülnek, strapabíróak és kényelmesek, amik különösen fontos tényezők lehetnek autisták esetében is. Ezek a hallásvédő eszközök állíthatóak, így minden fejméretre illenek.

Szakályné Erika, az alapítvány munkatársa kérdéseinkre elmondta, hogy a decemberben kapott fültokokból jelenleg egyet használnak.

”Egy lakónk esetében tudjuk alkalmazni a jelenleg a fültokot. Az autizmusnak több fajtája létezik. (Talán ismertebb az Asperger-szindróma, mely esetén a páciens kiválóan képes szavakkal kommunikálni, de a kommunikáció kísérőjelenségeinek (arckifejezés, testbeszéd, hanghordozás) értelmezése nehezen megy neki, a szemkontaktust nehezen viseli stb. Ezzel szemben a Kanner-szindróma tünetei a gyermekeknél már 3 éves kor előtt megfigyelhetőek, hogy társaikhoz képest visszamaradnak a kommunikációban, a szociális viselkedésben és a rugalmas gondolkodásban.[1]) Vannak viszont olyanok, akik a zajokra hiperérzékenyek. Náluk lehet használni ezt a hallásvédő eszközt, és nekünk jelenleg egy ilyen lakónk van. A fiatalember egy 28 éves nem beszélő autista, aki hiperérzékeny. Ez a fokozott érzékenység a hangok és zajok esetében is megmutatkozik nála.

Az ő esetében több alkalommal rövidebb időszakokra felhelyezzük a fültokot, amikor együttműködő, akkor megnyugszik, ha a fülén van az eszköz. Változó, hogy mennyi ideig viseli el a fején a hallásvédőt. Vannak olyan napok, amikor egyáltalán nem engedi, hogy rátegyük a fültokot, de van, amikor hosszú perceken át rajta marad.”

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák