Így segítheti a fehér zaj a tanulást

  • 18.03.2019
  • Jáksó Nóra

A fehér zaj nem csak a kisbabák számára hasznos segítőtárs, hanem azoknak az iskoláskorú gyerekeknek is, akik tanulási nehézségekkel küzdenek.

A fehér zajról ismert, hogy elősegíti a kisbabák elalvását. Az ún. fehér zaj, mely egyenlő mennyiségben tartalmaz minden, emberi hallástartományba tartozó frekvenciát, nagyon hasonlít a porszívó, a ventilátor és hajszárító monoton, zúgó hangjához.

A Stockholmi Egyetem kutatócsoportja évekkel ezelőtt végzett érdekes vizsgálatot középiskolás diákok körében.

Az osztályteremben lejátszott fehér zaj hatására a tanárok által figyelemhiányosnak vélt gyerekeknek javult a memóriája és a tanulási teljesítménye, azon diákoknál azonban, akik nem figyelemhiányosak, a zajszint emelésével párhuzamosan csökkent a teljesítőképesség.

A kutatók a hatást az ún. „sztochasztikus rezonancia” jelenségével magyarázzák, melynek lényege, hogy egy hallásküszöb alatt sugárzott jel a fehér zaj hatására képes elérni a küszöbszintet és érzékelhetővé válik.

Úgy tűnik, a fehér zaj a gyógyszeres kezelés egy természetes, mellékhatásoktól mentes alternatívája lehet a figyelemzavarral küzdő gyerekek iskolai teljesítményének javításában.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák